prawdopodobienstwo
Esseker: prosze o pomoc z prawdopodobienstwem
Kazdego ranka w pewnym biurze jedna z trzech wyznaczonych osob (weronika, paweł i joanna))
przygotowyje kawe dla calego zespolu, w zaleznosci od tego, kto dotrze do biura jako pierwszy.
weronika dociera do biura jako pierwsza w 20% przypadkow, w pozostalych dniach− po rowno albo
joanna
albo paweł. Prawdopodobienstwo, ze kawa jest gorzka, jesli przygotowywala ja weronika wynosci
0,10; jesli joanna −0,20 a jesli pawel to 0,30.
a) jesli przyjdziesz pewnego dnia do biura i odkryjesz ze kawa jest gorzka to jakie jest
prawdopodobienstwo ze przygotowała ja weronika?
niby wiem jak to policzyc ale wynik mi wychodzi inny niz w odpowiedziach: (
22 maj 13:46
Basiek: Ewidentnie− drzewko.
22 maj 13:50
22 maj 13:52
Esseker: odpowiedz jest 0.09
22 maj 13:54
Basiek: To nie mam pojęcia, co jest źle

Poczekajmy na kogoś mądrego

22 maj 13:57
Patronus: TO jest prawdopodobieństwo warunkowe:
Czyli prawdopodobieństwo że kawę zrobiła weronika, pod warunkiem, że jest gorzka:
W − weronika
G − gorzka
| | 1 | | 1 | | 2 | | 1 | | 2 | | 3 | | 11 | |
P(G) = |
| * |
| + |
| * |
| + |
| * |
| = |
| |
| | 5 | | 10 | | 5 | | 5 | | 5 | | 10 | | 50 | |
| | 1 | | 1 | | 1 | |
P(W∩G) = |
| * |
| = |
| |
| | 5 | | 10 | | 50 | |
| | 1 | | 50 | | 1 | |
P(W/G) = |
| * |
| = |
| ≈ 0,09 |
| | 50 | | 11 | | 11 | |
22 maj 14:05
Mateusz:
Trzeba skorzystac z prawdopodobienstwa warunkowego
22 maj 14:06
Basiek: No, okej. Z tym, że tych wzorów nie ma już w liceum, teraz używa się do tego metody
krzaczkowej. Muszę rozgryźć, dlaczego nie wyszło.
22 maj 14:08
Esseker: o, dzięki
22 maj 14:10