Pilne
WYRAZENIA WYMIERNE: Ile rozwiazan ma rownanie: x−5/x2−25 = 0
22 maj 13:34
Esseker: na oko 2
22 maj 13:46
Esseker: Δ= 125
√Δ=5√5
x1= −1 −5√5−10
x2=−1 +5√5−10
22 maj 13:48
WYRAZENIA WYMIERNE: I jak to wyliczyc?
22 maj 13:49
Esseker: ale co wyliczyc? przy takich x rownanie jest rowne zero wiec ma dwa rozwiazania.
22 maj 13:51
pigor: ...ale tak na moje oko, to wcale nie jest równanie kwadratowe, tylko chyba
| | 5 | | x−5 | |
x− |
| −25=0 , albo nawet takie |
| =0 , przy czym w tym drugim przypadku |
| | x2 | | x2−25 | |
równanie ma 0 pierwiastków. ...
22 maj 13:56
Esseker: ano chyba ze tak

wiele by to wyjasniało, tylko ten zapis w takim razie troche nieczytelny
22 maj 14:01
WYRAZENIA WYMIERNE: To jest to drugie równanie
22 maj 14:11
picia: no to nie ma pierwiastkow.
22 maj 14:35
WYRAZENIA WYMIERNE: Ale trzeba to równanie rozwiązać
22 maj 14:53
Eta:
D= R\{−5, 5}
| | x−5 | |
|
| =0 ⇔x−5=0 ⇔ x=5 ∉ D |
| | x2−25 | |
odp: równanie pierwotne nie ma rozwiązań
22 maj 15:07
pigor: ...

np. tak : z określenia wyrażenia wymiernego masz kolejno :
| | x−5 | | x−5 | |
|
| =0 ⇔ |
| =0 i x∊R\{5,−5} ⇔ x−5=0 i x∊R\{5,−5} ⇒ |
| | x2−25 | | (x−5)(x+5) | |
⇒ x=5 i x∊R\{5,−5} ⇒
x∊∅ , czyli dane równanie ma 0 (nie ma) rozwiązań

i tyle .
22 maj 15:12