nierówności wymierne
Ania: rozwiąż nierówność wymierną x2−5x+6
__________ > 0
x2−12x+35
26 kwi 18:03
krzysiek: licznik: delta=25−24=1; √delta=√1=1; x1=2; x2=3 ;
mianownik: delta =144−140=4; p
26 kwi 18:10
radek: rozkladasz delta licznik i mianownik tak jak radzi krzysiek a pozniej
licznik*mianownik > 0
i powinny wyjsc x=2, x=3, x=5, x=7
26 kwi 18:12
radek: no i jeszcze na osi trzeba bedzie to zaznaczyc narysowac wykres i podac przedzialy dla
jakich x liczba ta jest wieksza od zera
26 kwi 18:16
dpelczar: i to juz jest rozwiazanie

podanie iksów − bo nie pamiętam czy jakies wykresy sie
malowalo czy cos
26 kwi 18:19
krzysiek: krzysiek: licznik: Δ=25−24=1; √Δ=√1=1; x1=2; x2=3 ;
mianownik: Δ =144−140=4; √Δ=2; x1=5; x2=7;
wszystko do postaci iloczynowej i mamy: (x−2)(x−3)(x−5)(x−7)>0
rysujemy os liczbowa, zaznaczamy na niej punkty: 2, 3, 5, 7 i metoda tzw "falki"
wyznaczamy rozwiazanie; falka bedzie od prawej od gory; rozwiazaniem sa przedzialy ponad
osia:
x∈(−∞,2)suma(3,5)suma(7,+∞)
26 kwi 18:20
krzysiek: tamto pierwsze to przez przypadek wyslalem
26 kwi 18:20
krzysiek: oby pomoglo
26 kwi 18:21
radek: no trzeba wyznanczyc przedzialy czyli iksy umieszczamy na osci rysujemy wykres i
odczytujemy ze
x∈ (−∞,2) suma (3,5) suma (7,∞)
26 kwi 18:22
krzysiek: hehe nawet wykres rysowalem ale jestem nowy na tym forum i skasowalem przez przypadek
26 kwi 18:23