MP
białefiołki: y" − 4y' + 3y = e2xsinx
wyszło mi tak:
całka ogólna równ. jednorodnego:
y = C1ex + C2e3x
a teraz liczę całkę szczególną:
y = e2xsinx
ys = e2x(Asinx = Bcosx)
czy ja to liczę dobrze?
22 maj 12:22
ZKS:

.
22 maj 12:34
białefiołki: no dobra, ale teraz muszę policzyć pochodne, a to jest jakaś masakra
policzę i powiesz mi czy dobrze, okej?
22 maj 12:36
ZKS:
22 maj 12:37
białefiołki: po niestrudzonych obliczeniach wyszło mi, że A = −12 i B=0
założę się, że gdzieś się pomyliłam
22 maj 12:41
ZKS:
Dobrze.
22 maj 12:50
białefiołki: jej... ale fajnie
no to jeszcze ostateczny wynik
y = C1ex + C2e3x −12e2xsinx
tak?
22 maj 12:53
ZKS:
Nie ma to jak radość ze zrobionego zadania.
22 maj 12:54
białefiołki: jeszcze pół godziny temu byłam przekonana, że nie dam rady zrobić ani jednego zadania z metody
przewidywań. a tu taka niespodzianka
dziękuję bardzo za pomoc
22 maj 12:56
ZKS:
Ja mam jutro z tego kolokwium więc muszę się trochę pouczyć jeszcze.

Na zdrowie.
22 maj 12:58
białefiołki: ja niestety kolokwium z tego już miałam. wcale nie było fajnie
22 maj 12:59
ZKS:
Pewnie dostałaś 4.5 i dlatego nie fajnie bo chciałaś 5.

A tak na poważnie to czemu nie było
fajnie słabo poszło?
22 maj 13:02
białefiołki: miałam jedno popołudnie i noc, żeby nauczyć się funkcji wielu zmiennych, liczb zespolonych i
równań różniczkowych. no i nie dałam rady. a teraz w napięciu czekam na wyniki
22 maj 13:05
ZKS:
Na pewno zaliczysz więc głowa do góry. Dlaczego miałaś to wszystko na raz do nauczenia? Obym ja
jutro napisał to będę zadowolony.
22 maj 13:10
białefiołki: bo wcześniej miałam milion innych sprawdzianów i kolokwiów, na które musiałam się nauczyć
trzymam kciuki, żeby chociaż Tobie się udało
22 maj 13:12
ZKS:
Na pewno się przydadzą więc dziękować.
22 maj 13:18
białefiołki:
22 maj 13:22