MP
białefiołki: obliczyć metodą przewidywań
y" − 2y' + y = xe−x
obliczyłam całkę ogólną: y = C1ex + C2xex
ale co robić dalej?
22 maj 11:27
ZKS:
Przewidujemy postać:
y = (ax + b)*e
−x y' = ae
−x − (ax + b)e
−x y'' = −ae
−x − ae
−x + (ax + b)e
−x
−ae
−x − ae
−x + (ax + b)e
−x − 2(ae
−x − (ax + b)e
−x) + (ax + b)*e
−x = xe
−x /
* e
x
−a − a + ax + b − 2a + 2ax + 2b + ax + b = x
4ax − 4a + 4b = x
| | 1 | | 1 | |
y = C1ex + C2xex + e−x( |
| x + |
| ) |
| | 4 | | 4 | |
22 maj 11:42
białefiołki: dziękuję!
22 maj 11:54
białefiołki: rozumiem, że kiedy obliczam y' i y", to nie liczę pochodnej z e−x, tylko z tego drugiego
członu, tak?
nie liczy się pochodnej z erx?
22 maj 12:07
ZKS:
Jak liczysz y' i y'' to liczysz pochodną tego równania co przewidujesz czyli (ax + b)e−x.
22 maj 12:20
białefiołki: no racja.
to było głupie pytanie.
dzięki
22 maj 12:23
ZKS:
Proszę.
22 maj 12:26
Obywatel:
Jak równość to równość .Kitajew też powinien trafić do obozu koncentracyjnego,
( o bezczelnej prostytutce telewizyjnej to wogóle nie ma co wspominać)
22 maj 13:30