Oblicz całk
Marcin: Chodzi mi abyście podali mi jakim sposobem obliczyć te całki:
całka oznaczona:
22 maj 10:50
AS:
W pierwszej podstawić cosx = t , w drugiej rozłożyć na dwa ułamki proste,
w trzeciej 4 + x2 = t albo spróbować √4 + x2 = t
22 maj 11:10
niuans: 1.
t=cosx
dt=−sinxdx
2.
t=x2+x−2
dt=(2x+1)dx
3.
t=4+x2
dt=2xdx
22 maj 11:13
AS: W drugim zadaniu podaję rozkład
| 2 | | 5 | | 1 | |
| *( |
| + |
| ) |
| 3 | | x + 2 | | x − 1 | |
22 maj 11:13
ZKS:
| | sin(x) | | dt | |
∫ |
| dx = | cos(x) = t , sin(x)dx = −dt | = − ∫ |
| = |
| | 1 + cos2(x) | | 1 + t2 | |
= −arctg(t) + C = −arctg(cos(x)) + C
22 maj 11:15
ZKS:
Nie odświeżyłem.
22 maj 11:16