log
zd: Dla jakich m równanie ma jedno rozwiązanie w zbiorze
Liczb rzeczywistych.
Log(x−m) + log x = log (3x−4)
22 maj 10:04
Ajtek:
x−m>0 ⇒ x>m
x>0
log(x−m)+logx=log(3x−4)
log[(x−m)*x]=log(3x−4)
log(x
2−mx)=log(3x−4)
x
2−mx=3x−4
x
2−(m+3)x+4=0
Mamy mieć jedno rozwiązanie czyli Δ=0
Δ=(m+3)
2−4*1*4=m
2+6m+9−16
m
2+6m−7=0
Δ
m=36−4*1*(−7)=36+28=64
√Δm=8
| | −6−8 | | −6+8 | |
m1= |
| =−7 lub m2= |
| =1
|
| | 2 | | 2 | |
Dla m=−7 lub m=1 równanie ma jedno rozwiązanie.....
Jakoś tak to będzie.
22 maj 10:37
zd: A co z założeniem x≥m
22 maj 10:50
Ajtek:
Nie ma założenia x≥m.
| | 4 | |
Jest tylko x−m>0 ⇒ x>m oraz x> |
|
|
| | 3 | |
| | 4 | |
Dla x> |
| i dla m=−7 lub m=1 równanie ma jedno rozwiązanie. |
| | 3 | |
22 maj 11:02
Mila: Czy macie odp.?
Trzeba jeszcze rozważyć przypadek gdy Δ>0 i jeden z pierwiastków ≤4/3 a drugi >4/3.
22 maj 12:40
Ajtek:
Cześć
Mila, nie za bardzo rozumiem skąd to wzięlaś

, możesz rozjaśnić?
22 maj 12:46
Mila: Jeśli jeden pierwiastek będzie równy np. −2 a drugi 2 to taka sytuacja nam odpowiada, bo
odrzucimy −2 jako nie należący do dziedziny.
22 maj 12:53
Ajtek:
Tutaj oba należą do dziedziny

.
22 maj 12:54
Mila: Dla Δ=0 to jest oczywiste.
22 maj 12:55
Ajtek:
W treści zadania pytają o jedno rozwiązanie, nie rozumiem, dlaczego należy sprawdzać Δ>0.
22 maj 12:57
Grześ: Dobrze
Mila mówi

Wszystkie założenia muszą być spełnione, więc nawet jeśli sprawdzasz:
Δ=0, to policz to rozwiązanie, bo możesz mieć nawet brak rozwiązań z tego przypadku

Potem liczymy Δ>0, i uwzględniamy przypadek:
x>4/3 oraz x>m
Wszystko zależy od rachunków
22 maj 12:59
Grześ: Ajtek wyjściowo miałeś równanie logarytmiczne, a nie równanie kwadratowe

Tu się po
prostu trochę sprawa komplikuje, to otrzymujesz dodatkowe założenia
22 maj 13:00
Ajtek:
Wniosek z tego że to będą przedziały?
22 maj 13:09
zd: Czyli jak to nalezy zrobic?
22 maj 18:32
Mila:
2) x
2−(m+3)x+4=0
dołączyć warunki
22 maj 20:13
Mila: i Δ>0 jak wcześniej pisałam.
Liczcie, będę po 22.
22 maj 20:16
Mila:
Rozw. od momentu Δ.
f(x)=x
2−(m+3)x+4
Δ=0⇔m=−7⋁m=1
| | 4 | | m+3 | | 4 | | 1 | |
xw> |
| ⇔ |
| > |
| ⇔m>− |
| ⇒m=−7nie odpowiada warunkom zadania(to |
| | 3 | | 2 | | 3 | | 3 | |
można sprawdzić podstawiając m=−7 do równania)
| | 4 | |
2) Δ>0 i jeden z pierwiastków < |
| ⇔ |
| | 3 | |
| | 4 | | 4 | | 4 | |
(m<−7 lub m>1)⋀xw> |
| ⋀f( |
| )≤0⇔m≥ |
| |
| | 3 | | 3 | | 3 | |
22 maj 21:56
zd: Sory Mila ze tak męcze ale o co chodzi w tym zapisie ze X
w >
43 i wogole jakbys mogla to
opisz to bardziej na chlopski rozum
23 maj 21:33
zd: ?
23 maj 22:19
Mila: Jeśli wierzchołek paraboli będzie leżał "za " liczbą 4/3 to jeden pierwiastek(gdy Δ>0) też
będzie większy od 4/3 i będzie leżał w dziedzinie.
23 maj 23:03
Mila: A masz odpowiedź do tego zadania?
23 maj 23:04
zd: oj wlasnie nie, bo wogole to jest zadanie z diamentowego indeksu agh
23 maj 23:12
Mila: To zadanie byłoby prostsze, gdyby pytali o dwa różne rozwiązania. Domyślałam się , że to
"podejrzane" zadanie.
23 maj 23:16