:)
Angela: cenę towaru najpierw obniżono o 50% a potem podwyższono. O ile % należało podwyższyc obnizoną
cenę, aby cena po tych 2 zmianach była równa wyjściowej cenie towaru?
22 maj 07:17
Angela: pomoże ktos?
22 maj 08:04
Marcin: O 100%
22 maj 10:51
Aga1.: x− wyjściowa cena towaru
0,5x− cena towaru po obniżce o 50%
| | p | |
05x+ |
| *0,5x − cena towaru po podwyżce o p% |
| | 100 | |
50+0,5p=100
0,5p=50 //*2
p=100.
22 maj 12:32
pigor: ... lub tak : niech
c − wyjściowa (początkowa) cena towaru, a
x%= − szukany procent ,
to np. :
(100+x)% *50%c=c / *
2c ⇔ (100+x)%=2 / *100 ⇔ 100+x=200 ⇔
x=100 , czyli
x%=100% − szukany procent . ...
22 maj 13:50