MUS
białefiołki:
nie proszę, żeby ktoś to za mnie rozwiązał
szukam kogoś, kto wie o co chodzi i trochę pomoże mi w obliczeniach
liczę to metodą uzmienniania stałych
pytanie 1. r = −1 (pierwiastek dwukrotny), zapisuję układ równań do obliczenia CS, tam będzie
dwa razy funkcja C
1(x), bez C
2, prawda?
21 maj 23:42
Krzysiek: co to jest CS ?
skoro r=−1 (krotność 2)
to rozwiązanie równania jednorodnego to: y=c1 e−x +c2 xe−x
21 maj 23:46
białefiołki: tak, i to y=... to jest całka ogólna
a teraz muszę policzyć całkę szczególną (CS)
z moich notatek nie wynika jasno czy jak mam pierwiastek 2−krotny to piszę C1, C1, czy C1,
C2
21 maj 23:49
Krzysiek: ma być c1 i c2
21 maj 23:55
białefiołki: okej
no to mam taki układ równań
C
1'(x)e
−x + C
2'(x)xe
−x = 0
| | e−x | |
C1'(x)(−e−x) + C2'(x)(e−x−xe−x) = |
| |
| | x | |
i teraz zapisuję wyznaczniki, tak?
22 maj 00:02