tg=2 sin=? pomocy !!!
tomekdj17: Jeśli α jest kątem ostrym i tgα=2 , to
| | √5 | | 2√5 | |
A. sinα= |
| B.sinα= |
| C.sinα= √55 D. sinα= √5 |
| | 2 | | 5 | |
26 kwi 18:01
tomekdj17: pomocy czy ktoś wie jak to zrobić

26 kwi 19:15
Jacek Karaśkiewicz:
(1) sinα = 2cosα
(2) sin
2α = 4cos
2α
sin
2α + cos
2α = 1
cos
2α = 1 − sin
2α
Wstawiamy do (2) i mamy:
sin
2α = 4 * (1 − sin
2α)
sin
2α = 4 − 4sin
2α
5sin
2α = 4
| | 2√5 | |
Ponieważ α < 90o, więc sinα = |
| |
| | 5 | |
A więc poprawne jest
B
26 kwi 19:29
tomekdj17: wielkie dzięki za pomoc
26 kwi 20:19