Wyznacz zbiór wartości funkcji
gong: Wyznacz zbiór wartości f(x) = |2x−4|x−1
21 maj 23:25
Basia:
1.
2x−4≥0 ⇔ x≥2
wtedy
| | 2x−4 | | x−2 | | x−1−1 | | 1 | |
f(x) = |
| = 2* |
| = 2* |
| = 2*[ 1− |
| ] |
| | x−1 | | x−1 | | x−1 | | x−1 | |
2.
2x−4<0 ⇔ x<2
wtedy
| | −2x+4 | | x−2 | | x−1−1 | | 1 | |
f(x) = |
| = −2* |
| = −2* |
| = −2*[ 1 − |
| ] |
| | x−1 | | x−1 | | x−1 | | x−1 | |
potrafisz już z tego wyciągnąć wnioski ?
22 maj 00:10
gong: 2x przesunięte o 1 w prawo i 2 w dół?
22 maj 00:13
gong: nie, nie wiem do końca... jak 2x−4 może być <0
22 maj 00:14
Basia:
owszem, ale tylko w przedziale (−
∞;2)\{1}
| | −2 | |
w przedziale <2;+∞) to jest |
| przesunięty o 1 w prawo i 2 do góry |
| | x | |
22 maj 00:15
Basia:

tak to wygląda; to zielone to jest wymazane coś co się niepotrzebnie narysowało
i oczywiście tego niebieskiego na samej górze ma nie być
nie wiem skąd się tam wzięło
22 maj 00:28
Basia: no i brakuje kawałka od asymptoty x=1 do kropki x=2
to było narysowane, ale samowolnie przeniosło się na górę
22 maj 00:29