pigor: .... ...otóż jeśli tylko a≠0 i Δ ≥0 , czyli gdy
m+1≠0 i 9m
2−4(m+1)
2 ≥0 ⇔
m≠−1 i 9m
2−4m
2−8m−4 ≥0 ⇒ 5m
−8m−4 ≥0 ⇔
⇔ 5m
−10m+2m−4 ≥0 ⇔ 5m(m−2)+2(m−2) ≥0 ⇔ 5(m−2)(m+
25) ≥0 ⇒ stad i z m≠−1 :
D=(−∞;−1)U(−1;−25>U<2;+∞) − dziedzina funkcji f danej wzorem
| | 3m | | 3m+3−3 | | 3(m+1)−3 | | 3 | |
f(m)=x1+x2= |
| = |
| = |
| = 3− |
| − funkcja f |
| | m+1 | | m+1 | | m+1 | | m+1 | |
homograficzna w swojej dziedzinie
D , której wykres powstaje z wykresu funkcji
| | −3 | |
y= |
| po przesunięciu o wektor [−1,3] . ...  |
| | x | |
gong: ooo dzięki wielkie, trochę inaczej to rozwiązałem ale wynik mamy ten sam

moim sposobem chyba
nie idzie dziedziny wyznaczyć aż tak dokładnie, bo tylko odrzuciłem −1