pomoc
kill: jak z takiego wyraazenia y=√4x−x2 wyliczyc x ?
21 maj 23:09
picia: ale ze co? √4−x2=0 ?
21 maj 23:12
kill: nie, napisalem wzor na okrag y=... i z tego samego musze wyliczyc x
21 maj 23:14
picia: szczerze Ci powiem ze nie wiem o co chodzi.
21 maj 23:16
kill: obrazowo
y=x−2 ⇒x=y+2 o to mi chodzi
21 maj 23:17
pigor: ... np. tak : jeśli piszesz, ze masz tę równość z równania okręgu to raczej
powinno być
|y| =
√4x−x2 , no ale jeśli masz bez wartości bezwzględnej y to muszę założyć, że
y ≥0 i
tyle, a wtedy
y=√4x−x2 ⇔ y
2=4x−x
2 i 4x−x
2 ≥0 ⇔ x
2−4x+y
2=0 i x
2−4x≤ 0 ⇔
⇔ x
2−4x+4+y
2=4 i x(x−4)≤ 0 ⇔ (x−2)
2=4−y
2 i 0≤ x≤ 4 ⇔ |x−2|=
√4−y2 i 0≤ y ≤2,
czyli
x−2=−
√4−y2 i 0≤ y ≤2 lub x−2=
√4−y2 i 0≤ y ≤2 ⇔
⇔
x=2 −√4−y2 i 0≤ y ≤2 lub
x=2+√4−y2 i 0≤ y ≤2 . ...
22 maj 00:33