| 1 | ||
Uzasadnij, że sin(10)*cos(20)*cos(40) = | ||
| 8 |
| 8*sin20*cos80*cos20*cos40 | ||
= | = | |
| 8sin20 |
| 4sin40*cos80*cos40 | ||
= | = | |
| 8sin20 |
| 2sin80*cos80 | ||
= | = | |
| 8sin20 |
| sin160 | sin20 | 1 | ||||
= | = | = | ||||
| 8sin20 | 8sin20 | 8 |
moj matematyk zaproponowal inne rozwiazanie
mowil, ze
lepiej nie wciagac do tego od razu tej osemki tylko wdrazac ja powoli
poza tym to
przeksztalcenie na same cosinusy tez jest niepotrzebne
napisze to
moze ktos inny skorzysta
| 2cos(10)*sin(10)*cos(20)*cos(40) | ||
sin(10)*cos(20)*cos(40) = | = | |
| 2cos(10) |
| 2sin(20)*cos(20)*cos(40) | ||
= | ||
| 2*2cos(10) |
| 2sin(40)*cos(40) | sin(80) | cos(10) | ||||
= | = | |||||
| 2*2*2cos(10) | 2*2*2cos(10) | 8cos(10) |
| 1 | ||
= | ||
| 8 |