matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Skróć ułamki; podaj koniecznie zalożenia
Kuba:
pomocy nie mam pojecia jak to zrobic
c) 36+3x−3x
2
−−−−−−−−−−−− = ? x
2
+6x+9 e) 2x
2
−3x−9 −−−−−−−−−−−− =? 4x
2
−11x−3 b) x
2
+2x−15 −−−−−−−−−−−−− =? 2x
2
−50 f) 6x
2
+13x−5 −−−−−−−−−−−− = 9x
2
+3x−2
21 maj 22:13
podkowa:
c) licznik −3(x
2
−x−12) Δ=49
√
Δ
=7 x
1
=−3 x
2
=4 −3(x−4)(x+3) mianownik Δ=0 x=−3 (x+3)
2
−3(x−4)(x+3)
(x+3)
2
po skróceniu
−3(x−4
x+3
21 maj 22:21
picia:
c)x≠ −3
(x−4)(x+3)
x−4
=
(x+3)
2
x+3
21 maj 22:25
picia:
no fakt w liczniku jeszcze −3 przed
pozostale podobnie
21 maj 22:26