niby wiem jak to zrobić ale mi coś nie wychodzi ,
dlatego proszę o pomoc
oto pierwsze:
dany jest trapez równoramienny o kącie ostrym 30 stopni i postawach 16 i 12 dł.
oblicz pole i obw
drugie :
dł. boku rombu jest równa 3√5 a jedna jego przekątnych jest 2 razy dłuższa od drugiej
, oblicz pole tego rombu
No to już.
|AB| = |EF| = 12
|DE| = |FC| = 16 − 12 / 2 = 2
| DE | ||
Korzystając ctg <ADE = | ||
| EA |
| 2 | ||
ctg 30 = | ||
| EA |
| √3 | 2 | ||
= | |||
| 1 | EA |
| 2√3 | ||
EA = | ||
| 3 |
| DE | ||
Liczymy cos <ADE = | ||
| DA |
| 2 | ||
cos 30 = | ||
| DA |
| √3 | 2 | ||
= | |||
| 2 | DA |
| 4√3 | ||
DA = | ||
| 3 |
Skupmy się na trójkącie AOD
Mamy dane:
|AD| = 3√5
|AO| = połowa przekątnej |AC| = 1/2 x
|DO| = połowa przekątnej |DB| = x <−− wychodzimy z tego, że jedna
przekątna jest
2x dłuższa od drugiej
Teraz korzystając z tw. Pitagorasa:
| 1 | ||
( | x)2 + x2 = (3√5)2 | |
| 2 |
| 1 | |
x2 + x2 = 45 | |
| 4 |
| 5 | |
x2 = 45 | |
| 4 |
| AC * DB | ||
Pole = | ||
| 2 |
| 4√3 | ||
2 * | = 8√3 / 3 ![]() | |
| 3 |
już mi sie przypomina