21 maj 22:09
Krzysiek: dobrze masz, tylko jak wyciągasz x2 z pod pierwiastka to masz: |x|
21 maj 22:12
konrad: ponieważ?
21 maj 22:23
Krzysiek: ponieważ: √x2 =|x|
(√x)2 =x
21 maj 22:25
konrad: no niby
dobra, a jak to się ma do wyniku podanego przez wolframa? to jest to samo, bo jakoś ja tego nie
widzę?
21 maj 22:31
Maslanek: Tak
| x(3x−1) | | x(3x−1) | | x(3x−1) | |
| = |
| = |
| |
| | | | | |
21 maj 22:33
konrad: dobra, nie wnikam jak wolfram to liczy i jak u Ciebie ten mianownik z drugiego ułamka zamienił
się w ten z trzeciego
21 maj 22:56
Maslanek: Wciągasz go pod pierwiastek, czyli pod pierwiastkiem dzielisz przez 4
21 maj 22:58
konrad: hehe, no faktycznie

dziwne te metody liczenia ma wolfram
21 maj 23:02