matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Oblicz sumę czwartych potęg - funkcje trygonometryczne.
cassie:
1
Wiedząc, że sin x + cos x =
, oblicz sin
4
x + cos
4
x.
√
2
21 maj 21:48
Maslanek:
sin
4
x+cos
4
x = (sin
2
x+cos
2
x)
2
− 2sin
2
xcos
2
x = 1 − 2sin
2
xcos
2
x Z pierwszego: (sin x + cos x)
2
= sin
2
x+cos
2
x + 2sinxcosx = 1+2sinxcosx
21 maj 21:53
Eta:
https://matematykaszkolna.pl/forum/147184.html
21 maj 21:56