matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
pytanie
tn:
Dlaczego obliczając granicę ciągu zajmujemy się największym elementem w liczniku i mianowniku/
21 maj 21:46
Maslanek:
Zmiennej o największym stopniu
Dlatego, że tylko one mają wpływ na granicę
an
m
+n
2
+n
u
n
=
. Dzieląc przez najwyższą potegę w mianowniku otrzymamy
bn
k
+n
k−3
+n
3
+1
an
m−k
+ 0
u
n
=
.
1
1
Jeśli m−k<0 to mamy
→ 0
n
a
Jeśli m−k=0, to lim u
n
=
b
Jeśli m−k>0, to lim u
n
=
∞
lub −
∞
21 maj 21:51
Maslanek:
Oczywiście w drugiej linijcie
an
m−k
+ 0
u
n
=
.
b + 0
21 maj 21:51