zadania z planimetrii
Bartas: 1. Prosta L przechodzi przez punkty A=(0,3) B=(4,−3). Prosta K jest prostopadła do prostej L i
przecina oś X w tym samym punkcie co prosta L. Wyznacz równania obu prostych.
2. Napisz równanie okręgu stycznego do obu osi układu współrzędnych i przechodzącego przez
punkt A=(−8,1)
3. Wysokość pewnego trójkąta równoramiennego o podstawie A poprowadzona do ramienia jest trzy
razy krótsza od innej wysokości tego trójkąta. Oblicz pole tego trójkąta.
Z góry dziękuję
21 maj 21:25
barb42: 1.
y = ax + b
A = (0,3) czyli b = 3
B = (4,− 3)
−3 = 4a + 3
a = −1,5
L prosta przechodząca przez punkty AB ma równanie: y = − 1,5x + 3
| | 2 | |
K prosta prostopadła do L ma współczynnik a = |
| i b = 3 (ten sam punkt) |
| | 3 | |
| | 2 | |
zatem równanie K : y = |
| x + 3 |
| | 3 | |
21 maj 22:28
barb42: 2.
S=(a,b) − środek okręgu
X=(a,0) − punkt styczności z osią OX
Y=(0,b) − punkt styczności z osią OY
A = (−8,1)
(a−a)2+(0−b)2=r2 ⇒ b2 = r2 ⇒ b = r
(0−a)2+(b−b)2=r2 ⇒ a2 = r2 ⇒ a = r
Podstawiasz do tego równania.
(−8−a)2+(1−b)2=r2
21 maj 22:38
barb42: 3.
Niech b oznacza ramię tego trójkąta.
Niech h oznacza wysokość tego trójkąta opuszczoną na podstawę a.
Niech w oznacza wysokość tego trójkąta opuszczoną na ramię b.
Z treści zadania wynika, że h = 3w
P = 0,5 * a * h = 1,5 * a * w
P = 0,5 * b * w
1,5 * a * w= 0,5 * b * w |* 2
3a = b
Z twierdzenia Pitagorasa:
h = U{a
√35(2}
| | a2√35 | |
P = 0,5 * a * h = |
| |
| | 4 | |
21 maj 22:48
21 maj 22:49