kto pomoze?
ANULKA14: WYZNACZ DZIEDZINE I OBLICZ MIEJSCE ZEROWE FUNKCJI
a) f(x)= 12x2−x−1
21 maj 20:59
ANULKA14: B)F(X)= P{−X2 +X+2}
21 maj 20:59
picia: zapisz poprawnie
21 maj 21:00
ANULKA14: B)F(X)= √−X2 +X+2
21 maj 21:00
picia: no to oglnie dziedzina w a) liczysz mianownik≠0 b)liczba pod pierwiaskiem ≥0
21 maj 21:03
ANULKA14: jeszcze raz:
b) f(x)=
√−x2 +x+2
21 maj 21:05
ANULKA14: dziedzina czyli D=R
21 maj 21:06
Beti: dziedzinę, czyli D = zbiór tych x, dla których wzór funkcji ma sens liczbowy. I tak:
a) D: 2x2 − x − 1 ≠ 0 −−> bo ułamek ma sens liczbowy tylko wtedy, gdy jego mianownik nie
jest zerem.
teraz: obliczasz deltę, x1, x2 i zapisujesz dziedzinę:
D = R \ {x1, x2}
21 maj 21:10
picia:
dziedzina to wszystkie liczby ktore mozesz podstawic pod x. nie wolno dzielic przez x wiec to
trzeba policzyc. gdy masz pierwiastek parzystego stopnia to liczba pod pierwiastkiem ≥0,
21 maj 21:11
picia: nie wolno dzielic przez 0 oczywiscie. za goraco
21 maj 21:12