z arkusza
radek: kompletnie mi nie idzie

Wiedzac, ze suma kwadratow pierwiastkow rownania
mx
3 + 6mx
2 + (8m − 5)x − 10 =0
jest rowna 30, wyznacz m.
prosze tylko o podpowiedz, nie o cale rozwiazanie. Nie mam pomyslu jak sie za to zabrac a
matura juz za pare dni
26 kwi 17:01
Klara: Witam

1/ warunek Δ≥0
2 / x
12 +x
22 =30
(x
1+x
2)
2 − 2x
1*x
2= 30
i podstaw z wzorów Viete
'a i oblicz m
26 kwi 17:07
Jacek Karaśkiewicz:
Zauważ, że jeżeli m ≠ 0, to masz wielomian 3−ego stopnia, którego jednym z pierwiastków
jest −2. Możesz więc podzielić ten wielomian przez (x + 2) bez reszty, a później zająć
się otrzymanym przy dzieleniu trójmianem kwadratowym.
26 kwi 17:07
Klara: Ups

nie doczytałam , pomyślałam o równaniu
kwadratowym
26 kwi 17:09
radek: a jak zrobic by zmniejszyc stopien rownania? bo nie moge zastosowac wzorow vieta poki nie
bede mial rowania 2 stopnia

?
26 kwi 17:09
radek: klara, jacek dzieki sproboje i zaraz powiem co wyszlo
26 kwi 17:10
Klara:
dla m≠0 i x = −2
W(−2) = −8m +24m −16m +10 − 10 = 0
możesz teraz podzielić przez ( x +2)
26 kwi 17:15
Klara: 2/ sposób:
wzory Viete
'a dla równannia :
ax
3 +bx
2 +cx +d=0
czyli x
1 +x
2 +x
3 =
−ba
x
1*x
2 + x
1*x
3 + x
2*x
3 =
ca
x
1*x
2*x
3=
−da
z warunku zadania :
x
12 +x
22 +x
32 = (x
1 +x
2 +x
3)
2 − 2( x
1*x
2 + x
1*x
3 + x
2*x
3) = 30
( odp:
m= 1
26 kwi 17:23
Klara: Oczywiście dla
m≠0
26 kwi 17:24
radek: wlasnie kombinuje bo po podzieleniu wyszlo mi (mx
2 + 4mx − 5)(x+2) = 0
klara nie znam niestety takiego czegos jak
−da
z delty nie duzo mi wychdodzi chyba trzeba wzory vieta uzyc
−ba = −4
ca=
−5m hmm ale co dalej momencik jeszcze pomysle
26 kwi 17:30
radek: juz wiem! chyba
26 kwi 17:32
radek: (x1+x2)2 − 2x1*x2= 30
z tego skorzystalem
czyli (−4)2 − 2*−5m = 30
16 + 10m=30
m= 1014
26 kwi 17:35
radek: ale zaraz nie wzielem pod uwage trzeciego pierwiastka

ehh
26 kwi 17:35
Klara:
Szkoda że nie znasz wzorów Viete
'a dla wyrazenia st. trzeciego!
wiec teraz tak :
dzielenie masz poprawne!
zapisz ten warunek tak :
x
12 + x
22 + x
32 = 30 gdzie x
3 = − 2
wiec:
( x
1 +x
2)
2 − 2*x
1 *x
2 = 30 − 4
dalej juz sobie poradzisz

Powodzenia
26 kwi 17:36
Klara: właśnie : x
3 = − 2 musisz wziąć pod uwagę
26 kwi 17:37
radek: okej ladnie wyszlo

dziekuje za pomoc

x
12 +x
22 ⇒ (x
1+x
2)
2 − 2x
1*x
2 moglabys mi jeszcze wytlumaczyc jak to
przeksztalcilas? pamietam te zaleznosc ale nie pamietam jak do niej dosjc

na maturze
moze sie przydac
26 kwi 17:44
Klara:
(x1 +x2)2 = x12 +2x1*x2 +x22
wiec x1 2 + x22 = ( x1+x2)2 − 2* x1 *x2
26 kwi 17:48
radek: no tak dziekuje
26 kwi 17:50
radek: zapisuje sobie to do tablicy ze wzorami
26 kwi 17:51
xpt: radek − taka mała rada − nie zapisuj sobie tylu rzeczy, tylko zapamiętaj jak sie je
wyprowadza.
Zapamiętanie sposobu jest o wiele prostsze niz zapamiętanie gotowego wzoru.
26 kwi 18:02
radek: racja, po co kuc na pamiec jak i tak wyleci z glowy thx
26 kwi 18:05