Trygonometria
Near: Sin alfa= √5/3
Uzasadnij że 27 cos alfa (cos alfa−jako potęga liczby 27) jest liczbą całkowitą
21 maj 20:38
Beti:
Teza: 27
cosx jest l. całk.
| | 2 | |
cosx = √1−sin2x = √1−5/9 = √4/9 = |
| − jeśli założymy, że kąt jest ostry |
| | 3 | |
27
2/3 = (
3√27)
2 = 3
2 = 9 −−> l. całk.
cbdw
21 maj 20:57
Near: Wielkie dzięki za rozwiązanie zadania,tylko nie rozumiem tej równości
cosx = √1−sin2x
Nie rozumiem czemu pod pierwiastkiem jest 1−sin2x
21 maj 21:07
Beti: z jedynki trygonometrycznej:
sin2x + cos2x = 1
cos2x = 1 − sin2x
cosx = √1 − sin2x
21 maj 21:17
Near: Teraz już rozumiem.Jeszcze raz WIELKIE DZIĘKI
21 maj 21:44
Beti:
21 maj 21:58