matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
obwód trójkąta
Anula:
Oblicz obwód trójkąta ABC przedstawionego na rysunku. |CE| = 5 |CB| = 4
√
2
|BD| = 7 |ED| = 6
√
2
21 maj 20:06
Basia:
skorzystaj z tw. Talesa
CB
AB
AC
=
=
ED
AD
AE
4
√
2
AB
=
6
√
2
AB+7
z tego wylicz AB
4
√
2
AC
=
6
√
2
AC+4
a z tego AC
21 maj 20:17