matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
ekstremum funkcji
cinek:
lnx
Jak obliczyć ekstremum takiej funkcji: y=
x
1
pochodna tej funkcji wynosi y'=
x
No i co dalej? Bo jak porównać to z zerem, to nie ma rozwiązania. Ale z narysowanego wykresu wynika całkiem co innego.
21 maj 19:55
Maslanek:
1−lnx
y' =
x
2
21 maj 19:56
cinek:
ja je*ie
Ciągle w głowie chodzi mi reguła delopitala, racja...
21 maj 20:05