Jak wyliczyć rotację siły?
student_x: Jak wyliczyć rotację siły? F=[3,y2+z,z2+y]
Gradient mi wyszedł: [0,2y,2z], a z iloczynu wektorowego: [0,6z,6y], a powinno zerować się...
21 maj 19:53
21 maj 20:03
Rafał: Wyznacz potencjał pola F=[y2+x2+5, 2xy+3y]
20 wrz 15:28
Trivial:
Rafał: F = (P, Q)
Masz dwie opcje:
1. u(x,y) = ∫
x0x P(x,y
0)dx + ∫
y0y Q(x,y)dy + c
2. u(x,y) = ∫
x0x P(x,y)dx + ∫
y0y Q(x
0,y)dy + c
Wybieram opcję 1 i ustalam x
0 = y
0 = 0. Zatem
| | 1 | | 3 | |
u(x,y) = ∫0x (0+x2+5)dx + ∫0y (2xy+3y)dy + c = |
| x3 + 5x + xy2 + |
| y2 + c. |
| | 3 | | 2 | |
20 wrz 19:40