Rozwiąż. Pomóżcie bo mi nie wychodzi. :(
Letty: cos4x + cos4x * ctg2x > 1 dla x∊(0,2π)
21 maj 19:50
Basia:
to jest cos(4x) i ctg(2x) (tak napisałaś)
czy cos4x i ctg2x ?
21 maj 19:53
Maslanek: To są kwadraty czy iloczyny kątów?
21 maj 19:53
Letty: iloczyny kątów
21 maj 19:58
Letty:
21 maj 20:06
Maslanek: | | cos2x | |
L = cos4x(1+ctg2x) = (cos22x − sin22x)(1+ |
| } = |
| | sin2x | |
| | sin2x+cos2x | | (cos2x−sin2x)(1+2sin2xcos2x) | |
= (cos2x+sin2x)(cos2x−sin2x)( |
| ) = |
| = |
| | cos2x | | cos2x | |
21 maj 20:09
Maslanek: Dalej mi się nie chce albo nie jestem w stanie

. To czy to i tak dobre
21 maj 20:10
Letty: fajnie, tyle że ja nie mam pojęcia co z tym dalej robić.
21 maj 20:33
Maslanek: Fajnie, bo ja też

Doprowadzić do jakiejś formy sin
2+cos
2 = 1 i dodanie czegoś.
Może wyjść coś całkiem przyzwoitego − np. w liczniku jakieś 5
21 maj 20:35
Letty: Ma ktoś jakiś pomysł
21 maj 21:44