jak je zrobić !?
grandi: Bardzo prosze o pomoc w tych zadaniach, musimy je z grupa przygotowac i omowic we wtorek
a nic nie mozemy wymyslec z góry dziękuje
1. Korzystając z definicji wśr i Eśr wyprowdz wzory opisujace zaleznosci a(t) oraz w(t)
w ruchu obrotowym jednostajnie zmiennym i przedstaw je na wykresach
2. Oblicz moment bezwładności kwadratowej ramki o boku a, wykonanej z cienkiego drutu o
masie m,
obracającej się:
a) wokół osi przechodzącej przez śodki przeciwległch boków,
b) wokół jednego z boków.
3. Na jednorodny krąż o masie M =0,5 kgi promieniu R = 0,05m
nawinięto cienki nierozciągliwą i nieważką linkę która nie ślizga się po krążku. obracać
się bez oporów wokół osi przechodzącej przez środek prostopadle do powierzchni . Na
końcu linki zawieszono obciaznik o masie 0,25kg =m i pusczono, g=10m/2
oblicz:
a) wartość siły napinającej linkę
b) wartość przyspieszenia kątowego krażka ,
c) wartość kładowej stycznej przyspieszenia liniowego punktow na obwodzie krążka
obwodzie kr¹¿ka,
d) szybkość kątowa krązka i szybkość liniową punktów na jego obwodzie uzyskaną po
uplywie
czasu t =2s os rozpoczęcia ruchu
26 kwi 16:34
magda: to nie fizyka?
26 kwi 19:26