pierwiastki itp.
stud: zapisz wielomian w postaci iloczynowej:
a) w(x) = x3 + x2 −4x − 4
rozwiąż równania (potrzebuje pierwiastki)
a) 5x3 − 4x2 + 45x − 36 = 0
b) x3 + x2 − x − 1 = 0
c) 2x3 − x2 − 6x + 3 = 0
wyznacz pierwiastki wielomianu
a) w(x) = x4 − 2x3 − x2 + 2x
b) w(x) = (x2−6x+8)(x2−4)(x2−4x+4)
c) w(x) = (4x2+4x+1)(4x2−1)
PROSZĘ POMÓC BO OD TEGO ZALEZY CZY ZDAM.
21 maj 19:47
picia:
a)x2(x+1)−4(x+1)=(x+1)(x2−4)=(x+1)(x−2)(x−2)
21 maj 19:53
picia: tam na koncu oczywiscie (x−2)(x+2)
21 maj 19:53
Maslanek: Wszystko można zrobić grupowaniem wyrazów.
Także do roboty
21 maj 19:53
stud: jeśli moglibyście zrobić mi to byłbym bardzo wdzięczny bym zakuł na pamięc bo mam zakończenie
roku za 10 dni ;s
21 maj 19:54
picia: na pamiec


czys Ty oszalal

naucz sie grupowac wyrazy. to bardzo proste.
zmienia Ci jedna rzecz i lipa
21 maj 19:59
stud: Dostane to samo, wiem kazała mi sie tego nauczyć ale musze jeszcze polski zaliczyć bo mam
ostatnią klasówke więc dzisiaj całą noc bede zakuwał <proszę>
21 maj 20:01
Maslanek: Zakuwaj grupowanie wyrazów
21 maj 20:01
stud: chociaż wyniki, te pierwiastki to ja bym to zrobił
21 maj 20:01
Basiek: a) w(x) = x3 + x2 −4x − 4= x2(x+1)−4(x+1)=(x2−4)(x+1)=(x−2)(x+2)(x+1)
21 maj 20:03
Basiek: a) 5x
3 − 4x
2 + 45x − 36 = 0
5x
3+45x−4x
2−36=0
5x(x
2+9)−4(x
2+9)=0
21 maj 20:05
Basiek: b) x3 + x2 − x − 1 = 0
x2(x+1)−(x+1)=0
(x2−1)(x+1)=0
(x−1)(x+1)2=0
x=1 lub x=−1 (pierw. podwójny)
21 maj 20:06
Maslanek: Baśka gania...

Proszę, proszę

Dobra dusza
21 maj 20:07
Basiek: c) 2x
3 − x
2 − 6x + 3 = 0
x
2(2x−1)−3(2x−1)=0
(2x−1)(x
2−3)=0
(2x−1)(x−
√3)(x+
√3)=0
21 maj 20:07
Basiek: a) w(x) = x
4 − 2x
3 − x
2 + 2x
w(x)=x(x
3−2x
2−x+2)= x(x
2(x−2)−(x−2))=x(x
2−1)(x−2)=x(x−1)(x+1)(x−2)
x=0, x=1, x=−1, x=2
Maslanek− potwornie znudzona dusza
21 maj 20:09
Maslanek: Proszę bardzo

Może dać Ci zadanko z planimetrii?
21 maj 20:11
Basiek: b) w(x) = (x
2−6x+8)(x
2−4)(x2−4x+4)
w(x)=(x−2)(x−4)(x−2)(x+2)(x−2)
2
w(x)=(x−2)
4(x+2)(x−4)
x=2 (pierw. czterokrotny) x=−2 x=4
❶
| | 6−2 | | 6+2 | |
(x2−6x+8) : Δ=36−32=4 √Δ=2 x1= |
| =2 x2= |
| =4 |
| | 2 | | 2 | |
21 maj 20:13
Basiek: c) w(x) = (4x
2+4x+1)(4x
2−1)
w(x)=(2x+1)
2(2x−1)(2x+1)= (2x+1)
3(2x−1)
| | 1 | | 1 | |
x=− |
| (trzykrotny − czy jak to odmienić) x= |
| |
| | 2 | | 2 | |
Maslanek− od Ciebie NIE chcę żadnego zadanka, myślę, ze pewnie byłoby gorsze od tych
Godzia
21 maj 20:16
stud: Dziękuje Ci bardzo

! <333


!
21 maj 20:17
Maslanek: Nie no... Nie przesadzajmy

Nie potrafię go rozwiązać, ale w środę przysiądę jak mi już wszystkie sprawdziany miną

Teoretycznie powinno się opierać na twierdzeniu cosinusów i sinusów, więc proste. Ale co tam
wymyślić?
21 maj 20:17
Basiek: Wiem, wiem, cudowna jestem.

Postaraj się zrozumieć, jak coś to pytaj, bo raczej na pamięć, to cieżko będzie, bardzo ciężko.
I powodzenia
Maslanek− nie przesadzam, ja to wiem.

Zrobisz je na spokojnie, teraz Was pewnie
maltretują w szkole, bo dużo lekcji odpadło przez matury

21 maj 20:21
Maslanek: Sprawdzianik z geografii jutro − trzeba napisać na 5, bo się kończy geo

Sprawdzianik z matmy jutro − geometria cz.1 − gdyby to była algebra to podszedłbym z biegu, a
tak to muszę chociaż poczytać zadanka i ogarnąć wspólne położenie okręgów (przynajmniej jedno
− przecinające się

)
Na jutro prezentacja z francuskiego do przetłumaczenia (może chcesz się tym zająć

?)
Sprawdzianik z biologii w środę

I na piątek praca z polskiego − wybranie fragmentu Zbrodni Ikara, opracowanie tematu i
opracowanie klucza odpowiedzi
21 maj 20:32
Maslanek: Także całkiem lajtowo się tydzień zapowiada

Dobra, wracam do czytania geo

Mam pomoc w postaci uwiecznionych kartek, ale może się okazać
nie tym czego się spodziewam
21 maj 20:32
Basiek: Oj, to powodzenia.
Francuskiego nie znam, inaczej naprawdę chętnie bym Ci to zrobiła.

Ogólnie... dasz radę.
21 maj 20:34
Maslanek: Przetłumaczenie tego, co napisałem po polsku do tej prezentacji jest wyrafinowane

(Zauważmy, że... Prędkość to pierwsza pochodna drogi po czasie... Prędkość jest zależna od
prędkości początkowej (stałej), przyspieszenia, czasu...

)
Już widzę prezentację tego

− dobrze, że p. profesor to poprawi
21 maj 20:37