Funkcja wymierna
SamsungA: | | 2a−x | |
Funkcja F(x) = |
| jest funkcją homograficzną, której miejscem zerowym jest |
| | x+13b | |
liczba 2. Funkcja F jest rosnąca w każdym z przedziałów: (−
∞;3), (3;+
∞). Wyznacz wartości
parametrów a i b. Następnie:
a) napisz wzór funkcji F w postaci kanonicznej
b) naszkicuj wykres funkcji F
c) rozwiąż algebraicznie nierówności F(x)≥1.
Prosiłbym o wytłumaczenia przy tych trudniejszych działaniach.
Basia:
skoro 2 jest miejscem zerowym ⇒ F(2)=0
| 2a−2 | |
| =0 ⇔ 2a−2 =0 ⇔ a=1 |
| 2+13b | |
czyli
skoro 3∉dziedziny F(x) ⇒ 3+
13b = 0 ⇔ 9+b=0 ⇔
b= −9
czyli
| | −x+2 | | −(x−2) | | x−3+1 | | 1 | |
F(x) = |
| = |
| = − |
| = −[ 1 + |
| ] = |
| | x−3 | | x−3 | | x−3 | | x−3 | |
z resztą już sobie poradzisz