21 maj 19:03
picia: a wiec tak
a) prosta przez 2 pkt to mozesz ukladem rownan podstawiajc y=ax+b lub do wzoru
https://matematykaszkolna.pl/strona/1223.html wykres mam
nadz ze umiesz, wyznacz najlepiej pkt przeciecia z osiami
b)wlasnoci to proste jak juz bedziesz miec wykres
| | 1 | |
c)jak juz bedziesz miec wzor to pod x= |
| |
| | 4 | |
d)pod y=1 i wylicz x
mam nadz ze wszystko jasne
21 maj 19:30
Zapotrzebowany: pomóż mi z tym pod. a jak to wyliczyć aby dostać wzór i sporządzić wykres resztę rozwiąże
21 maj 19:47
picia: no to z ukladu
A=(−1;3) B=(1; −5)
{ 3= −1*a+b
{ −5= 1*a+b
wylicz a i b i podstaw do y=ax+b
21 maj 19:58
Zapotrzebowany: no tak czyli b = −2 teraz jak wyznaczyć a
21 maj 19:59
picia: podstaw do ktoregos rownania
21 maj 20:01
Zapotrzebowany: czyli a może być równe b−3 lub b+5?
21 maj 20:02
picia: a w ogole to masz źle b wychodzi −1. i teraz np
3= −a −1
a= −4
y= −4x−1
21 maj 20:07
picia: rysunek to raz za x=0 i policz y to bedziesz miec pkt (0;..) a potem za y=0 i policz x (...;0)
21 maj 20:09
Zapotrzebowany: i tak nie ogarniam chyba bd musiał się objeść bez tego zadania
21 maj 20:12
picia: masz wzor funkcji. wystarczy narysowac i odczytac wlasnosci.
| | 1 | |
pkt do wykresu (0; −1) ( − |
| ; 0) |
| | 4 | |
21 maj 20:15
Zapotrzebowany: tak ale jak ci wyszło b = −1? mi wychodzi −2
21 maj 20:16
picia: dodalem obustronnie
3−5= −a+a+b+b
−2=2b
b= −1
21 maj 20:19
Zapotrzebowany: dobra to zrozumiałem teraz spróbuje dalej rozwiązać
21 maj 20:20
Zapotrzebowany: | | 1 | |
a ten drugi punkt skąd wziołeś ten − |
| |
| | 4 | |
21 maj 20:25
picia:
0= −4x−1
4x= −1 //:4
21 maj 20:27
Zapotrzebowany: | | 1 | |
to teraz na wykres muszę se obrać skalę tak abym miał − |
| na tej skali |
| | 4 | |
21 maj 20:31
picia: noooo zrob 4 kratki jednostka. bedziesz miec pkt przecia z osiami.latwo wyznaczysz kiedy
przyjmuje wartosci dodatnie, kiedy ujemne. a jaka jest monotonicznosc tej funkcji?
21 maj 20:33
Zapotrzebowany: mógłbyś mi to narysować bo mi te proste się nakładają na siebie
21 maj 20:41
picia: jakie proste

przeciez to jedna prosta! zaznacz te 2 punkty co Ci podalem i poprowadz prosta
przez te 2 punkty.
21 maj 20:59
Zapotrzebowany: | | 2 | |
policzyłeś może d i c bo mi wyszło w d: |
| |
| | 4 | |
a w c : −2
21 maj 21:02
21 maj 21:08