trygonometria kąta dowolnego
syllabi: Oblicz wartość wyrażenia:
cos 225
−−−−−−−−−−−−−−−−− *tg 135 =
sin 315 * sin 240
W odpowiedziach mam, że wyjdzie 1, a mi wychodzi 2√3/3
26 kwi 16:32
az: ∈∈∈∈⇒∑∑∞ππππ
26 kwi 16:33
xpt: Zastosuj wzory redukcyjne osobno do każdego wyrażenia i napisz tutaj
czyli podaj ile osobno wynosi cos225o, sin315o, i tak dalej (ale nie podawaj wartości
liczbowej tylko sinus lub cosinus kąta należącego do przedziału (0o,90o) ).
26 kwi 16:35
syllabi: więc wychodzi mi tak:
cos (180+45)
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−− *tg (180−45)
sin (360−45) * sin (180+60)
a to z kolei jest:
−cos 45
−−−−−−−−−−−−−−−− * (−tg 45)
−sin 45 * (−sin 60)
26 kwi 16:43
xpt: Minusy sie skrócą
| cos45 | | cos45 | | 1 | |
| * tg45 = |
| * tg45 |
| = ctg45 * tg45 U{1}{ |
| sin45 * sin60 | | sin45 | | sin60 | |
| | 1 | | 1 | | 2 | |
sin60} = 1 * |
| = |
| = |
| |
| | sin60 | | | | √3 | |
Czyli w odpowiedziach jest błąd.
26 kwi 16:52
syllabi: dzięki
26 kwi 16:54
syllabi: z tym że sin 60 to
√3/2
26 kwi 16:59
xpt: tak własnie napisałem.
Z tym, że to
[z[ctg45 * tg45 U{1}{
sin60}]]
powinno wyglądać tak:
Poza tym wszystko się zgadza.
26 kwi 19:11