matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Funkcja wymierna
LogitechA:
5
Dane są zbiory: A − zbiór rozwiązań nierówności
>1,
|x+3|
B − zbiór rozwiązań równania x
3
+4x
2
+2x+8=0. Wyznacz zbiory A−B oraz A∩B.
21 maj 18:59
Eta:
A: |x+3|<5 ⇒ x+3<5 i x+3 > −5 ⇒ x€ (−8, 2) A=(−8,2) B : x
2
(x+4)+2(x+4)=0 (x+4)(x
2
+2)=0 ⇒
x= −4
bo x
2
+2≠0 B= {−4} A\B= (−8, 2)\{−4} A∩B= {−4}
21 maj 19:08