Funkcje wymierne
Grupa A: Wykonaj działania. Podaj dziedzinę wyrażenia.
21 maj 18:24
barb42: D : 2x
3 + 8x
2 ≠0 i 3x + 12 ≠0 i x
2 − 1 ≠0
stąd mamy:
x≠0 i x≠−4 i x≠1 i x≠−1
D: x ∊R\{−4, −1, 0, 1}
| | x+1 | | 3(x + 12) | | 3 | |
działanie = |
| * |
| = |
| |
| | 2x2(x + 4) | | (x−1) (x + 1) | | 2x2(x−1) | |
21 maj 18:38
krzysieklrqwr43: 2x3+8x2 ≠ 0
2x2(x+4)≠0
2x2≠0 x+4≠0
x≠0 x≠−4
3x+12≠0
3x≠−12
x≠−4
dziedzina: x∊R\{0,−4}
21 maj 18:39
barb42: Krzysiu, podstaw w wyniku za x = 1 i zobaczysz, że dziedzina Twoja nie uwzględnia wszystkich
liczb.
21 maj 18:46
Grupa A: barb42 nie rozumiem skad jest 3(x+12). Mozesz pokazac jak do tego doszedles? Wg mnie pomyliles
sie bo to daje 3x+ 36
21 maj 18:47
barb42: Imasz racje grupa A powinno być 3(x+4) i wtedy redukuje się z mianownikiem.
Przepraszam!
21 maj 20:21
Grupa A: Dziekuje za pomoc
21 maj 22:37