rozwiąż.
Letty: cos2x = cosx
21 maj 18:18
Mila: cos2x−cosx=0 skorzystaj z wzoru na różnicę cosinusów
21 maj 18:19
Letty: więc wyszło mi:
i co dalej. mam to na serie rozwiązać?
21 maj 18:26
krzysieklrqwr43: cox2x = cosx
cos2 x − sin2 x = cosx
2cos2 x − 1 − cosx = 0
podstawiasz cosx = t
t2 − t − 1 = 0 i masz do rozwiazania rownanie kwadratowe
21 maj 18:32
Eta:
@
Mila .......nie ma takiej potrzeby

cos2x=cosx
2x= x+k*2π lub 2x= −x+k*2π , k€C
teraz tylko dokończyć.........
21 maj 18:32
Mila: Eto, znam ten sposób, ale z rozpędu (dawne nawyki) zawsze stosuję wzory.
21 maj 20:36
Mila: Letty:
wg mojego sposobu
| | x | | 3x | |
sin |
| =0 lub sin |
| =0 stąd ( patrz na wykres) |
| | 2 | | 2 | |
| x | | 3x | |
| =kπ lub |
| =kπ ⋀ k∊C |
| 2 | | 2 | |
| | 2kπ | |
x=2kπ lub 3x=2kπ ⇔x= |
| ⋀ k∊C |
| | 3 | |
To samo ze sposobu Ety .
Wybór sposobu należy do Ciebie. "Każdy szuka swojej ścieżki do wiedzy."
Krzysiek pomylił ostatnie równanie:
21 maj 22:29
Mila: Eto, Letty nie zwraca na nas uwagi.Lekceważy naszą pracę?
21 maj 23:22
Kuba:
Już kiedyś ktoś tu stwierdził, że:
"Dotrzeć do celu
potrafi wielu,
ale najprostszą drogą
tylko nieliczni mogą".
21 maj 23:51
Mila: Podobno 2%.
Ale świat się rozwija dzięki tym maluczkim też.I nie mam kompleksów na tym punkcie.
22 maj 00:03