ekstrema funkcji i jej monotoniczność
zuza: Wyznacz ekstrema funkcji i określ jej monotoniczność:
g(x) = 3 – x2 ∙ ex.
26 kwi 16:27
@Basia: Pomagam
26 kwi 16:57
@Basia:
x∈R
g'(x) = −[x2*ex]' = −[2x*ex + x2*ex] = −x*ex*(2+x) = −x(x+2)*ex
ex jest stale większa od 0 czyli
g'(x)=0 ⇔ x(x+2)=0 ⇔ x=0 lub x=−2
znak g'(x) zależy od znaku wyrażenia −x(x+2)
x∈(−∞,−2) ⇒ g'(x)<0 ⇒ g(x) maleje
x∈(−2,0) ⇒ g'(x)>0 ⇒ g(x) rośnie
x∈(0;+∞) ⇒ g'(x)<0 ⇒ g(x) maleje
xmin = −2 gmin = g(−2) = 3 − 4*e−2 = 3 − 4e2
xmax = 0 gmax = g(0) = 3 − 0*e0 = 3
26 kwi 17:03