trójkąty
filip: W trojkacie rownoramiennym podstawa ma dlugosc 6cm,a promien kola wpisanego w trojkat jest
rowny 1,5 cm. Pole tego trojkata wynosi 12 cm kwadratowych. Oblicz:
a) dlugosc ramion tego trojkata
b) promien kola opisanego na tym trojkacie
c) sinus kata miedzy ramionami trojkata
21 maj 17:55
ManFanUtd: Ramiona mają po 5cm
h= 4
Z Pitagorasa:
3
2+ 4
2 = c <−− Ramię
c= 5
21 maj 18:06
Aga1.:

Ze wzoru na pole oblicz h
h=
y=h−r
r=1,5
Z twierdzenia Pitagorasa
x
2=y
2−r
2
x=
a)
x+3=
21 maj 18:08
Eta:

Jeden ze sposobów:
| | 2P | |
r= |
| ⇒ 2b=10 ⇒ b=5 |
| | a+b+b | |
| | 1 | |
P= |
| b2*sinα ⇒ sinα=.......... |
| | 2 | |
dokończ.......
21 maj 18:11
Eta:
Masz rozwiązania ........"do wyboru i koloru"
21 maj 18:14