Kartkówka
Zapotrzebowany: a) 12x− 15x =13x + 16 −1
b) (x−3)2 = (x−3)(x+3)
c) −3(x+4)< lub równe 2x−2
x(x−1) < x2−2x +7
21 maj 17:53
picia:
a)niewiadome na lewo, wspolny mianownik i zsumuj
b)wzory skroconego mnozenia
c)po prostu wymnoz przez nawias i tez niewiadome na lewo
21 maj 17:59
Zapotrzebowany: to ja rozwiąże i podam ci wyniki powiesz czy dobrze
21 maj 18:00
picia: ok, jesli jescze bede.
21 maj 18:01
Mila: a) możesz pomnożyc obie strony przez 30
15x−6x=10x+5?−30
b) x2−6x+9=x2−9
dalej sam
c) −3x−12≤2x−2 dalej sam
d) x2−x<x2−2x+7
21 maj 18:03
Mila: Sprawdzę.
21 maj 18:03
Zapotrzebowany: kurde to c to układy równań są w klamrze
21 maj 18:03
Mila: c) Rozwiązujesz osobno każdą nierówność i jako rozwiązanie bierzesz część wspólną zbiorów
rozwiązan.
21 maj 18:06
podkowa: w a) wystarczy pomnożyć przez 6
21 maj 18:06
picia: no to co.rozwiaz obie nierownosci i na oś i czesc wspolna.
21 maj 18:07
Mila: I bez Kurde.
21 maj 18:07
Zapotrzebowany: przepraszam za "Kurde" podkowa nie da sie przez 6 bo 5 nie da ci 6
21 maj 18:09
Zapotrzebowany: mam narazie a i b
wyniki:
b: x=3
a: x=16
21 maj 18:11
Zapotrzebowany: dobrze czy cuś źle zrobiłem?
21 maj 18:11
podkowa: przepraszam, wzięłam to za 3
21 maj 18:11
picia: juz licz lepiej. ja juz mam wszystkie wyniki i czekam...
21 maj 18:11
picia: b) dobrze a) źle
21 maj 18:13
Zapotrzebowany: a c ma 2 wyniki są to:
x≥ −2
x<7
21 maj 18:13
picia: c) tez dobrze, podaj tylko czesc wspolna
21 maj 18:15
Zapotrzebowany: hmm jaką część wspólną
21 maj 18:16
Mila: Powodzenia ,Picia, w takim razie znikam stąd.
21 maj 18:18
picia: masz uklad nierownosci. czesc wspolna jest rozwiazaniem. narysuj sobie na osi jak nie widzisz
rozwiazania. i a) popraw
21 maj 18:19
picia: ok Mila
21 maj 18:20
Zapotrzebowany: hmm od −2 do 7? bo kurde nie ogarniam teraz szukam jakiś innych wskazówek do tej części
wspólnej
21 maj 18:22
Zapotrzebowany: niee od 7 do + nieskończoności?
21 maj 18:24
picia: x∊<−2;7)
21 maj 18:24
Zapotrzebowany: a wynik w a bd 5
21 maj 18:25
picia:

teraz widzisz czesc wspolna?
21 maj 18:27
picia: a) nadal źle
21 maj 18:27
Zapotrzebowany: tak mam to narysowane a przy −2 kropka zamalowana bo jest większe równe xd
21 maj 18:28
picia: tak. w a) wychodzi 25.
21 maj 18:31
Zapotrzebowany: a co do przykładu a to nie wiem nie ogarniam co źle jest
21 maj 18:31
Zapotrzebowany: hmm jakim cudem
15x−6x=10x+5x−30 daje nam
15x−6x−10x−5x=−30 zredukuje się x
i mamy −6x =−30 dzielimy przez −6
i mamy x=5
21 maj 18:34
picia:
15x−6x=10x+5−30
9x−10x= −25
− x= − 25 //*(−1)
x=25
21 maj 18:34
picia: tam nie jest 5x tylko 5
21 maj 18:35
Zapotrzebowany: tam jest 5x w przykładzie się x nie wpisał dla tego tam przy 5 jest 5 ze znakiem ?
21 maj 18:37
Zapotrzebowany: a ja się tu głowie sorka mój błąd
21 maj 18:37
picia: | | 1 | |
jesli jest |
| x to Ci dobrze wyszlo |
| | 6 | |
21 maj 18:39
picia: powodzenia
21 maj 18:39
Zapotrzebowany: nom sorka mój błąd a mam pytanko dużo czasu masz? bo mam jedno zadanie ale ono dość długie
jest dał bym ci zdjęcie tego
21 maj 18:40