Matematyka licem ostrosłupy.
Paulina:

Podstawą ostrosłupa jest trójkąt równoboczny o boku długości 9
√2 cm. Dwie ściany boczne są
prostopadłe do podstawy, a wysokość trzeciej ściany bocznej jest 2 razy dłuższa od wysokości
podstawy. Oblicz :
a) długość wysokości ostrosłupa,
b) pole powierzchni bocznej,
c) objętość tego ostrosłupa.
21 maj 17:26
barb42: a)
hp = 4,5√6
hb = 9√6
z tw. Pitagorasa H2 + hp2 = hb2
czyli H = √1458 = 27√2cm
b)
Pb = 2*P1 + P2
Pb = 9√2*27√2 + (9√2*9√6)/2 = 486 + 81√3cm2
c)
V = 1/3*Pp*H
V = 1/3*40,5√3*27√2
V = 364,5√6cm3
21 maj 18:02
Paulina: Mam pytanie. Skąd wiemy, że hb wynosi 9{6} ?
21 maj 18:20
Paulina: 9√6 *
21 maj 18:21
barb42: Mamy informację w zadaniu, że wysokość trzeciej ściany bocznej jest dwa razy dłuższa od
wysokości podstawy
21 maj 18:31
Paulina: Tak, tak, już teraz zauważyłam, wybacz za nieuwagę, ale nadal nie mogę dojść do wyniku takiego
jak Ty. To znaczy kiedy liczę H za każdym razem wychodzi mi : H2 = 486 − 121,5 z tego H =
√364,5 ?
21 maj 18:36
barb42: Ok.
| | 729 | | 27 | |
Teraz √364,5 = √ |
| = |
| |
| | 2 | | √2 | |
| | 27√2 | |
I tu jest mój błąd rachunkowy, bo ostatecznie H = |
| = 13,5√2 |
| | 2 | |
21 maj 18:42
Paulina: A, w ten sposób. Dziękuję za pomoc.
21 maj 18:46