Zadanie Pilne
Zapotrzebowany: W trójkącie prostokątnym jeden z kątów ostrych ma miarę 30 stopni, a dłuższa przyprostokątna
ma długość 6√3 . Wyznacz długości pozostałych boków tego trójkąta
21 maj 17:26
21 maj 17:27
Zapotrzebowany: a jakbyś mógł tak mi to wyjaśnić bo muszę poprawić kartkówkę z matmy
21 maj 17:29
picia:
tam jest wlasciwie wszystko wyjasnione. gdy masz dany kat 60, 30 lub 45 i jeden bok w trojkacie
prostokatnym to z tamtych zaleznosci mozesz policzyc pozostale boki.najlepiej policzyc sobie a
i potem reszte bokow. w Twoim wypadku bedzie tak ( spojrz na rysunek pierwszy po prawej na
tamtej stronie):
a=12
| | 12 | |
czyli 12 to przeciwprostokatna a |
| =6 to druga przyprostokatna. |
| | 2 | |
21 maj 17:34
Zapotrzebowany: a√32 =6√3
i skąd wziąłeś te a że wyszło ci 12
21 maj 17:40
picia: a jak liczysz takie rownanie? najpierw pomnoz przez 2 a potem podziel przez √3.
21 maj 17:42
Zapotrzebowany: ok już ogarnąłem dzięki ci za pomoc
21 maj 17:43
picia: powodzenia
21 maj 17:44