wzór skróconego mnożenia
malc: czy do wyrażenia (−x−3)
2 mogę zastosować wzór skróconego mnożenia? jeżeli tak to wyjdzie
x
2−6x+9
26 kwi 16:26
Ala: mozesz ale wyjdzie x2+6x+9
26 kwi 16:28
xpt: (−x−3)2 = [−(x+3)]2
[−(x+3)]2 = (x+3)2
26 kwi 16:28
malc: no ale (−x−3)2=x2−2*x*3+32=x2−6x+9 gdzieś jest błąd?/
26 kwi 16:29
xpt: ewentualnie można to rozpisać tak
(−x−3)2 = [(−x)+(−3)]2 = (−x)2+2(−x)(−3)+(−3)2
26 kwi 16:29
malc: aha, dzięki xpt
26 kwi 16:30
M.: xtp o co Ci z tym chodzilo?

Ala ma racje
26 kwi 16:30
xpt: malc − w Twoim zapisie jest błąd, bo nie uwzględniłeś, że masz (−x) a nie x
26 kwi 16:31
malc: xpt rozpisał czemu ma tak być, więc Ala także miała racje
26 kwi 16:31
xpt: M. wyciągnąłem minus przed nawias, bo otrzymać kwadrat sumy pomnożony przez −1 do
kwadratu
a (−1)2=1
Napisałem dokładnie to samo co ala ale w inny sposób.
26 kwi 16:32
M.: a bo to kwadratowy jest a ja spojrzalam i myslalam ze wartosc bezwzgledna

ok zwracam honor
26 kwi 16:33