geometria analityczna
Kach.: Punkty A(7,0), B(6,−4) są wierzchołkami trójkąta równoramiennego ABC, w którym |AB|=|AC|.
Wysokość poprowadzona z wierzchołka A zawiera się w prostej h: x−y−7=0. Oblicz współrzędne
wierzchołka C i pole trójkąta.
21 maj 17:09
Kach.: Macie jakiś pomysł?
21 maj 17:22
Mila:
1) Zaznacz punkty A i B w ukł. wsp. i narysuj prostą h: x−y−7=0
2) |AB|=|AC|=√17
(sprawdź obliczenie)
3) h jest prostopadła do BC :
prosta BC ma równanie : x+y+C'=0, podstawiam wsp. p.B
6−4+C'=0 to C'=−2
BC: x+y−2=0
3) "kreślimy okrąg o srodku w punkcie A i r=√17 "
spróbuj dokonczyc
21 maj 17:46