geometria płaska
Mirella: Boki trójkąta mają długość 21 cm, 20 cm, 13 cm. Oblicz:
a) pole trójkąta
b) długości wysokości w tym trójkącie
c) promień koła wpisanego w ten trójkąt
d) promień koła opisanego na tym trójkącie
26 kwi 16:25
Ala: pole obliczysz ze wzoru herona s=27 ( polowa obwodu)
P=√27(27−21)(27−20)(27−13)=√27*6*7*14=√15876=126
26 kwi 16:31
Ala: b) P=126 I P=12ah=12*20*h
10h=126
h=12.6
26 kwi 16:34
Ala: c) P=sr
reszte policz sama
26 kwi 16:35
Mirella: dziękuję za pomoc

a promień ile ma?
26 kwi 16:36
xpt: taka mała uwaga − w podpubnkcie b) Ala policzyła tylko jedną wysokość (tą pod kątem
prostym do boku dł 20cm0 musisz policzyć pozostałe 2 wysokości.
26 kwi 16:37
xpt: gdzie a,b,c to boki trójkąta, P − pole
26 kwi 16:38
Mirella: dziękuję
26 kwi 16:40
Ala: tak zgadza sie, ale tyle to chyba sama Mirella policzy
26 kwi 16:41