ciągi
Jacob : 1.
a)Jakie wartości powinny przyjąć x i y,aby ciag (x,3,y,12) był ciągiem arytmetycznym.
b)Wiadomo, ze a1=−1 i a4=−8. Oblicz sumę 6 początkowych, kolejnych wyrazów ciagu,jeżeli ciąg
ten jest ciągiem arytmetycznym.
21 maj 16:04
picia:
a) 2y=3+12, potem policz r i wyznacz x
b)a4−a1=3r
21 maj 16:14
Jacob: Skąd sie zabrało 2y ?
21 maj 19:05
piotr: możesz skorzystać z wzoru na środkowy wyraz: a1,a2,a3,a4 a3= (a2+a4)/2 czyli:
a1 =x,a2=3, a3=y, a4=12
y=(3+12)/2 = 15/2 =7,5
róznica r= a4−y = 12−7,5=4,5
a1= x = a2−r = 3−4,5=−1,5
21 maj 22:36
Aneciak: jeżeli x=3 to nie można obliczyć wartośći wyrażenia:
10 mar 14:52