Rozwiąż równanie
krzysieklrqwr43: 4√100y2 = y(ylog y)
21 maj 14:34
Patronus:
10
1/2 * y
1/2 = y*10
(10y)
1/2 = 10y
10y = 100y
2
10y(10y−1)=0
21 maj 14:53
krzysieklrqwr43: skąd wzięło się 10y?
21 maj 15:10
krzysieklrqwr43: mógłby ktoś wytłumaczyć?
21 maj 15:52
Mila: y>0
21 maj 15:52
Mila: y*(ylogy)=ylogy+1=ylogy+log10=ylog(10y)=10y
21 maj 15:55
krzysieklrqwr43: ylog(10y)=10y jest jakiś wzór na to? Wiem że jest wzór aloga b = b
21 maj 16:08
Mila: Oj, zaraz pomyślę.
21 maj 16:13
Mila: Zaraz podam inny sposób.
21 maj 16:36
Mila: y>0
(10y)
1/2=y
log(10y) /logarytmujemy obustronnie
log(10y)
1/2=logy
log(10y)
| 1 | |
| log(10y)=log(10y)*logy |
| 2 | |
| 1 | |
| log(10y)−log(10y)*logy=0 |
| 2 | |
dokończ
w poprzednim moim poście ostatnie nieprawdziwe.(czeski błąd − ładnie zauważyłaś)
21 maj 16:57
Mila: masz juz wyniki?
21 maj 18:12
krzysieklrqwr43: tak, wyszlo mi 0,1.
21 maj 18:15
Mila: Jest jeszcze jedno rozwiązanie.
21 maj 20:44