a
Mała:

Bardzo przepraszam ze rysowane ale nie umiem jakos stawiac tych kresek ułamkowych.
pod 16 ma byc 2

z rozmachu się pomyliłam
26 kwi 16:14
Katy: spróbuj na krzyż 2x*2=−16(1−2/x)
26 kwi 16:16
Katy: 4x=−16+32/x
26 kwi 16:17
Michał Szczotka:):
2x
2=4 \2
x
2−2=0
(x−
√2)(x+
√2)=0
26 kwi 16:18
xpt: Trzeba jeszcze obliczyć dziedzinę.
| | 2 | |
1− |
| ≠0 i x≠0 bo w mianowniku nei może być zewa |
| | x | |
Ułamki tworzy się w sposób następujący:
| | licznik | |
wpisując U{licznik}{mianownik} otrzymasz |
| |
| | mianownik | |
26 kwi 16:23
Mała: w odpowiedzi jest − 4 a z tego mi jakoś nie wychodzi
26 kwi 19:35