Funkcje
chocolate:D: | | a | |
1. Wykres funkcji y =√ |
| przechodzi przez punkt A= (−1,−2) dla a równego: |
| | −x2−4 | |
a) a=−20
b) a=10
c) a=−6
d) a= −10
Wiem że ma wyjść odpowiedź a = −20 . Tylko nie wiem jak do tego dojść, czy mógłby mi ktoś
wytłumaczyć
21 maj 14:09
chocolate:D: cały wykres jest pod znakiem pierwiastka.
21 maj 14:09
chocolate:D: umie ktoś to zrobić? prosze o pomoc, bo totalnie tego nei ogarniam
21 maj 14:13
21 maj 14:16
chocolate:D: dziękuje bardzo
21 maj 14:20
POKÓJ: Jak dla mnie to zadanie jest sprzeczne z definicją pierwiastka arytmetycznego.
21 maj 14:58
pytający:
@POKÓJ
Dlaczego?
Z definicji pierwiastka arytmetycznego można wywnioskować, że a jest niedodatnie, a tak być
przecież może.
21 maj 15:13
Mila: Zgadzam się. A(−1,−2) nie może należeć do wykresu.
21 maj 15:14
Mila: Zgadzam się z Pokój.
21 maj 15:15
Patronus: Nie rozumiem, dlaczego nie może należeć skoro należy...?
21 maj 15:17
pytający: Pokój, Mila, macie rację. Już widzę tę niezgodność.
21 maj 15:29
Patronus: A faktycznie pierwiastek = −2 i tu jest błąd
21 maj 15:50