prawdopodobieństwo
Bambo: . Ile istnieje liczb całkowitych mniejszych lub równych 9999, które nie są podzielne przez 2
lub przez 3 lub przez 5 lub przez 7?
21 maj 14:05
Patronus: jest ich 2285 − wyliczyłem prostą pętlą w excelu, ale jak to wyliczyć na kartce to nie mam
pomysłu
21 maj 14:13
pytający: A według mnie jest ich nieskończenie wiele.

Chyba że chodzi o liczby całkowite nieujemne...
21 maj 14:15
Bambo: hahaxd wiem a co mam tak napisać na sprawdzianie ^^
21 maj 14:15
Bambo: Proszę o pomoc
21 maj 14:17
21 maj 14:29
Bambo: To jakiś wzór ? pytający:
21 maj 14:42
pytający: Kiedyś umiałem to za pisać na pewno ładniej, ale generalnie, żeby policzyć te podzielne przez 2
lub 3 lub 5 lub 7 trzeba:
−dodać do siebie ilość liczb podzielnych przez 2 lub 3 lub 5 lub 7,
−następnie odjąć liczbę podzielnych przez: 2i3 (przez NWW(2,3)), 2i5, 2i7, itp. (podzielnych
przez wszystkie kombinacje dwóch liczb spośród dzielników(2,3,5,7))
−teraz odjąć liczbę podzielnych przez 2i3i5 (NWW(2,3,7)), 2i3i7, itp. (kombinacje trzech
dzielników)
− dodać ilość liczb podzielnych przez NWW(2,3,5,7) (kombinacja czterech dzielników)
(jeśli było by np. pięć dzielników, a nie cztery(2,3,5,7), to teraz byś znowu musiał odejmować
ilość dzielników, bo to na przemian się dodaje/odejmuje)
Skoro trzeba było obliczyć ilość liczb niepodzielnych przez te cyfry, to wystarczy odjąć
obliczoną ilość podzielnych od ilości wszystkich uwzględnianych liczb, tj. 10000 − (to
powyżej).
21 maj 15:00
pytający: A swoich notatek z matematyki dyskretnej nie znalazłem, toć pożyczyłem je koledze.

Także takie objaśnienie musi Ci wystarczyć.
21 maj 15:07
Bambo: wynik = (10 000) − (suma1−suma2+suma3−suma4)= 2285 tą całość rozumiem lecz w każdym przypadku
korzystamy z tego wzór ?
21 maj 15:08
Bambo: pytający masz gg lub cos
21 maj 15:11
pytający: podaj maila lub cokolwiek, to Ci podam nr
21 maj 15:16
Bambo: dobra van1403@o2.pl
21 maj 15:20
Mila:
Liczby całkowite dodatnie
A− liczby podzielne przez 2 |A|=[9999:2]=4999
B−liczby podzielne przez 3 |B|=[9999:3]=3333
C−liczby podzielne przez 5 itd
D−liczby podzielne przez 7
P(AuBuCuD) = P(A) + P(B) + P(C) + P(D) − P(AnB) − P(AnC) − P(AnD) − P(BnC) − P(BnD) − P(CnD) +
P(AnBnC) + P(AnCnD) + P(AnBnD) + P(BnCnD) − P(AnBnCnD)
nie jest to dobre zadanie na sprawdzian, ale policz dla wyćwiczenia sprawności.
21 maj 15:47