funkcje
piąteczka: Narysować (zbadać przebieg) funkcji
a) x3+3x2−9x−2
b) x * e−x
21 maj 12:28
Patronus:
a)
f(x) = (x−2)(x
2+5x+1)
| | −5+√2 | | −5−√21 | |
miejsca zerowe : x = 2, |
| , |
| |
| | 2 | | 2 | |
lim
n→∞ f(x) =
∞
lim
n→−∞f(x) = −
∞
f'(x) = 3x
2 + 6x − 9
Δ = 36+36*3 = 36*4
√Δ = 12
ekstrema lokalne:
max − dla x = −3, f(−3) = −27+27 + 27 − 2 = 25
min − dla x = 1, f(1) = −7
I juz zostało tylko narysować
21 maj 12:45
Patronus: | | −5+√2 | | −5+√21 | |
błąd w podaniumiejsca zerowego − zamiast |
| powinno byc |
| |
| | 2 | | 2 | |
21 maj 12:46
piąteczka: polecenie jest narysować(zbadać)
22 maj 15:22
piąteczka: ktoś mi narysuje, please

i wytłumaczy skąd się bierze i jakie ma znaczenie to:
limn→
∞ f(x) =
∞
limn→−
∞f(x) = −
∞
f'(x) = 3x
2 + 6x − 9
23 maj 19:12
piąteczka: to jest obliczona pochodna: f'(x) = 3x
2 + 6x − 9 ? jeśli tak to jakiej funkcji
skoro było na początku x3+3x2−9x−2 a później Patronus pisze: f(x) = (x−2)(x2+5x+1)

?
Bardzo proszę o wyjaśnienie
23 maj 19:19
Maslanek: To ta sama funkcja w postaci iloczynowej
23 maj 19:33
piąteczka: to tak

ale chodzi o pochodną... mógłbyś mi obliczenie tej pochodnej rozpisać byłabym
wdzięczna
23 maj 19:42
Maslanek: Rozpisać pochodną iloczynu?
f'(x) = x2+5x+1 + (2x+5)(x−2) = x2+5x+1 + 2x2 + x − 10 = 3x2+6x−9.
23 maj 19:44
piąteczka: nie nie,
chodzi o to, że f(x)=(x−2)(x2+5x+1) a jak oblicza się z tego pochodną
23 maj 19:54
piąteczka: skąd w 19.44 wzięłeś jeszcze −−−−> (2x+5)
23 maj 19:55
Maslanek: Dokładnie tak jak napisałem

[f(x)*g(x)]' = f(x)' * g(x) + f(x) * g(x)'
23 maj 19:56