ekstrema funkcji
trzy: Znajdź ekstema funkcji
a) f(x)=(x+2)2(x−1)3
b) f(x)=x(3−x)2
21 maj 12:26
Patronus:
a)
f'(x) = (x+2)*(x−1)3 + (x+2)2(x−1)2
Znajdź miejsca zerowe tej funkcji
i jeśli w miejscach zerowych funkcja zmienia znak to mamy ekstremum,
b) analogicznie
21 maj 12:53
3:
21 maj 14:49
3: help
21 maj 15:36
3:
23 maj 19:17
23 maj 19:20
3: ok, ale mi chodzi o too jak obliczyć z tego a) f(x)=(x+2)2(x−1)3 pochodną i później
analogicznie obl. miejsca zerowe
23 maj 19:29
Krzysiek: albo pomnożyć wszystko, albo skorzystać ze wzoru na pochodną iloczynu
(f*g)'=f' *g +f*g'
23 maj 19:30
3: a czemu Patronus napisał f'(x) = (x+2)*(x−1)3 + (x+2)2(x−1)2 to nie jest obliczona tak
pochodna..
23 maj 19:31